Reakcia na "Vyhlásenie občianskych združení k aktuálnym otázkam v Bernolákove."

02.04.2013 00:05

Občianske združenie K VECI vzniklo 9.2.2011 a založili ho:
Richard Červienka
Lucia Kancírová
Peter Kolarovič
neskôr sa pridala Zdena Březovjaková.
Teda žiadna malá skupina nespokojencov.
Sme malá skupina občanov (čo do počtu členov - o členstvo ale vôbec nejde), ktorá povie nahlas, čo si myslí, vyvoláva diskusie s občanmi, reaguje na ich podnety, snaží sa pomôcť, keď ju niekto osloví, pracuje na projektoch a zlepšovaní občianskej vybavenosti v našej obci.

Nikomu neupierame názor, slobodne čítajte alebo nečítajte to, čo publikuje občianske združenie K VECI.
Ani dvanástim podpísaným predsedom neupierame ich názor, dokonca sme toto ich vyhlásenie zverejnili na stránke i facebookovom profile K VECI. Ak majú takýto názor na činnosť K VECI - nech sa páči.

My kauzy ani kauzičky nevyvolávame. Reagujeme hlavne na podnety od občanov a činnosť obecného úradu a poslancov.
Tak ako vyplávajú na povrch témy, tak ich publikujeme a diskutujeme s občanmi. Je jedno či voľby idú alebo nie.
Nikomu nerobíme prostredníka, občianskym združeniam tiež nie. Sme tu pre všetkých. Kto cíti potrebu osloviť občianske združenie K VECI, osloví. Kto sa chce vyjadriť, vyjadrí sa.

Znovu opakujem - nikto nemôže ľuďom brániť, aby verejne a slobodne vyjadrili, čo si myslia! Nebráňte slobodne šíriť názory! Ani my Vám nebránime! Máte tiež možnosť založiť si svoje web stránky, profily a podobne, a tam písať ďalšie pochvaly a ovácie na svojho starostu. Nech sa páči. A verejne o tom diskutujte s občanmi.

Nikoho nenútime čítať a vyjadrovať sa k príspevkom občianskeho združenia K VECI. To je nad slnko jasnejšie.
Ľudia si vyberú sami. Nájdu kde je pravda. Nechajme to na nich.

Že občania dali mandát starostovi a poslancom, to ste ako mysleli? Že slobodný občan v slobodnej spoločnosti má byť teraz 4 roky ticho a so sklonenou hlavou strpieť všetky rozhodnutia poslancov a starostu, nech sú akékoľvek ? To snáď nie, vážení predsedovia! To kde sme? Späť v socializme?
Občan má plné právo vyjadrovať sa k činnosti poslancov a starostu. A starosta a poslanci sú povinní skladať účty. Nie je prestíž byť poslancom či starostom. Treba strpieť aj kritiku, nie vždy padajú k nohám len kvety a pečené holuby. Občas aj paradajky a pokazené vajcia letia vzduchom, vážení!!! Toto sa naučte konečne aj v Bernolákove.

To že starosta informuje len na pôde výročných schôdzí niektorých občianskych združení, nuž je to pre neho istá pôda. Len na tieto schôdze chodí, prípadne ďalšie akcie týchto združení. Kde mu nič nehrozí. Videl ho niekedy niekto ísť do dediny sadnúť si len tak medzi ľudí? Prečo napríklad do dnešného dňa nezverejnil video z verejného prerokovania investičného zámeru Bernolákovo-Dolný Háj 2 z júla 2012? Tam mu to občania poriadne natreli. A natáčal to na kameru. A kde je záznam? Nikde. Lebo je to nepohodlný záznam pre starostu. Lebo sa zásadne prezentuje len tam, kde je pre neho istá pôda - viď podpisy dvanástich predsedov občianskych združení. Kde vzniká riziko, že príde široká verejnosť a kde je riziko, že sa niekto opýta aj na témy starostovi nemilé, tam radšej nejde.

Nikomu nehádžeme polená pod nohy. Niekto si ich hádže pod nohy sám, keď napríklad zbabelo uteká pred redaktorom TV JOJ a vyhráža sa, že bolo na neho dokonca útočené ako na verejného činiteľa! A jeho slaboduchý mail do TV JOJ na ktorom sa smialo celé Slovensko? Miesto týchto zbabelstiev sa mal radšej hrdo postaviť pred kameru a pochváliť sa aký to len príjem získal pre obec. 288 000 s DPH za nič! Veď nech sa poučia ostatní starostovia, nie? Takto sa to robí, pozerajte!

Neskôr už hrdo stojí pred tou istou kamerou na záberoch z miestnej materskej škôlky a vyjadruje sa s plnou vážnosťou k akémusi tancu harlem shake. Pred vážnymi témami v obci zutekal a na taneček si čas nájde.... no pekne. Ale v poriadku - zaprezentoval sa. Ľudia nech si urobia názor sami.

Opakujem znovu - za starostu aj poslancov hovoria hlavne ich činy. Na tie reagujeme. Nikto sa tu nikomu neznepáčil. Ja môžem za to, že položím otázku istej poslankyni a ona reaguje podráždene? Čo si potom ona vlastne myslí, čo je náplňou mandátu poslankyne? Len prestíž? To ako vníma verejnosť starostu a poslancov - tento obraz si o sebe tvoria v prvom rade oni sami. Viď napríklad reakcie niektorých poslancov na položené otázky ohľadom reklamnej spolupráce s Iuris Invest. 5 poslancov dokonca nereagovalo vôbec.

Pozor na výrok typu: "Takto sa v poslednej dobe správajú tí, ktorí sa hlásia k už spomínanému občianskemu združeniu". To koho tým myslíte? Koľko je tých ľudí? Viete? Lebo ja neviem. Možno myslíte len 4 členov združenia alebo ste práve urazili 3/4 obce Bernolákovo.

Touto reakciu vyjadrujem podporu obyvateľom Bernolákova. Ďalej píšte o všetkom a všetko čo Vás trápi. Vyjadrujte sa smelo v diskusiách. Toto právo Vám nikto nezoberie. Nebojte sa ničoho a nikoho! My tu určite nie sme pre starostu a poslancov a ticho nebudeme! Oni sú tu pre nás. Časy pred rokom 1989 sú už preč, len poniektorí to stále nedokážu pochopiť.

Vlastný názor - to je zázrak. A povedať ho nahlas - ešte väčší. Pred rokom 1989 ľudí zatvárali za vlastné názory do väzenia. Napriek tomu, že tie časy sú dávno preč, pohrobkovia diktatúry sú stále tu, niektorí na vedúcich postoch, niektorí prežívajú v pozadí a spoza opony ťahajú za nitky.
Ale to, na čom stojí každá diktatúra - zastrašiť a umlčať - to sa im už nepodarí.

S pozdravom
Richard Červienka